Programul Casa Verde 2014, resuscitat

Programul Casa Verde 2014, resuscitat

Inițiat și lansat de către Attila Korodi în 2008 — ca mai apoi să fie blocat în scurt timp —, programul național Casa Verde, cu toate că s-a bucurat de un real succes încă de la demararea sa, a fost blocat în repetate rânduri. Relansat în 2010 cu un buget ce depășea 100 milioane de lei, programul a fost blocat din nou, de data aceasta trei ani consecutiv, între 2011 și 2013. În perioada respectivă, programul s-a regăsit doar în discursurile electorale mieroase.

Blocarea programului pentru o perioadă atât de îndelungată nu numai că a lăsat cu ochii în soare mii de oameni care au îndrăznit să-și dorească soluții energetice ecologice, mai ieftine, ci a avut repercusiuni și asupra pieței solare — și așa știrbită de interese și de o voință politică inexistentă — din România. Mai exact, chinezăriile (mai ales panouri solare termice) provenite de la firme sortite încă de la început falimentului, au început să fie instalate intens.

Energia curată din România — un subiect utopic?

Nici nu e de mirare că soluțiile verzi rămân doar o dorință a unora, într-o țară în care cetățenii care nu-și doresc cianuri în apa de la robinet sunt bruscați de jandarmi înzestrați cu un tupeu vecin cu prostia, doar pentru a apăra interesele unei companii private. Și, să nu ne mai mirăm că sectorul energiilor curate din România rămâne un subiect utopic, în condițiile în care Guvernul a avut grijă să alunge investitorii prin tăierea stimulentelor.

Când ne aflăm într-o asemenea situație, nu are cum să nu ne bucure vestea că un om se încăpățânează să schimbe lucrurile. Din luna martie a acestui an, odată cu revenirea sa în fruntea Ministerului Mediului, Atilla Korodi face eforturi ca programul Casa Verde să continue. Și, pentru prima dată de la blocarea programului de către Guvernul PSD, lucrurile încep să se miște.

Ce știm cu certitudine e faptul că, în următoarele trei luni, se vor semna contracte de finanțare pentru proiectele aprobate. Asta înseamnă că aproximativ 13.000 de români care au așteptat ani de zile un răspuns ar putea să-și vadă, în sfârșit, proiectele realizate.

Vestea bună e că persoanele care au primit aprobare vor avea posibilitatea să își redimensioneze sau să își modifice proiectele, în timp. Acest lucru este posibil datorită faptului că fiecare dosar în parte e analizat individual, cu scopul maximizării eficienței sistemului respectiv.

În 2014 suntem martori la resuscitarea programul Casa Verde

Potrivit inițiatorului programului, citat de Realitatea, în sesiunea de depunere a dosarelor din perioada 01 iunie – 15 iulie 2011, au fost depuse un număr total de 23.938 de dosare. Dintre acestea au fost analizate 14.162 de dosare, iar 9.776 sunt încă în curs de analiză. Pentru aceste dosare rămase, Attila Korodi a cerut la sfârșitul lunii mai urgentarea analizei.

Contractele de finanţare nerambursabilă intră în vigoare la data semnării de către părţile contractante şi sunt valabile până la finalizarea proiectului, însă nu mai târziu de 12 luni de la data semnării, se arată în regulament.

O nouă sesiune de apeluri pentru programul Casa Verde ar putea fi materializată anul acesta, însă asta depinde în principal de rata încasărilor înregistrate la Fondul de Mediu. În orice caz, în această perioadă, prioritatea o reprezintă analiza dosarelor depuse în sesiunea din anul 2011, și anume aproximativ 10.000 de proiecte.

Până la urmă, important e că programul Casa Verde a ieșit din lâncezeală și că, în sfârșit, o mare parte dintre românii care și-au depus dosare se vor bucura de sisteme energetice eficiente, chiar dacă pentru asta a trebuit să treacă câțiva ani, timp în care s-a dovedit că singurul om capabil să se ocupe cu adevărat de program e tocmai inițiatorul lui.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (28 votes cast)
Programul Casa Verde, resuscitat după ani de așteptare , 5.0 out of 5 based on 28 ratings