După o pauză de cinci ani, Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică ghidurile de finanţare pentru „Casa Verde” şi „Casa Verde Plus”, programe destinate să ofere finanțare românilor care își instalează în locuință sisteme care folosesc energie regenerabilă.

Cele două programe se vor afla în dezbatere publică timp de zece zile, urmând să fie lansate oficial în luna august.

Bani de la Guvern pentru cei care își montează panouri solare

Potrivit Ministerului Mediului, bugetul programului „Casa Verde” pentru anul 2016 este de 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei sunt destinate populației.

„O persoană fizică poate primi o finanțare de 6.000 de lei pentru achiziția unor panouri solare care să asigure apa caldă menajeră, adică 100% din costuri. În cazul achiziției unei pompe de căldură, finanțarea ajunge la 8.000 de lei, adică 70-80% din costurile totale”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, la conferința de lansare a proiectului.

Casa Solaris

Casa Solaris din Voluntari. Foto Agerpress.

Evenimentul a fost organizat într-o locație specială, respectiv casa Solaris din localitatea Voluntari, un exemplu de locuință eficientă energetic. Datorită panourilor solare fotovoltaice instalate pe acoperiș, casa Solaris produce de patru ori mai multă energie decât consumă.

Finanțarea instituților publice

Potrivit finantare.ro, pentru clădirile publice se pot obține finanțări de până la 90% din proiect, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unitățile de cult și două milioane de lei pentru instituțiile publice.

Pentru primării, subvenția este de maximum patru milioane de lei pentru orașele cu peste 100.000 de locuitori și scade gradual până la 500.000 de lei pentru localitățile cu mai puțin de 3.000 de locuitori.

Cum se obține finanțarea

Românii care vor să acceseze aceste programe trebuie să se înscrie la Agenția pentru Protecția Mediului din județul în care locuiesc și să întocmească un dosar.

Dosarul va fi analizat de Administrația Fondului de Mediu, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispoziție un an pentru a achiziționa sistemul și a depune facturile pentru decontare.

Potrivit ministrului, banii vor fi acordați pe principiul „primul venit, primul servit”.

Programul „Casa Verde” este completat de „Casa Verde Plus” pentru care au fost alocate 45 de milioane de lei, din care vor fi finanțate materiale ecologice, sisteme de acoperișuri verzi și sisteme de eficientizare a consumului de energie, se arată pe site-ul Ministerului.

acoperis verde

Cel mai mare sistem de acoperș verde din Europa de Est. Comănești, România. Sursă imagine.

Finanțări și pentru românii care își izolează casa cu lână

„Am observat că sunt zone unde lâna efectiv se aruncă la gunoi, așa că vrem să creăm o piață pentru a utiliza lâna în mod eficient”, a precizat Cristiana Pasca-Palmer.

Astfel, pe lângă sistemele de încălzire, Ministerul Mediului alocă finanțări și pentru optimizarea energetică prin folosirea de materiale cu amprentă redusă de carbon, respectiv izolarea termică a pereților cu materiale ecologice precum lanâ, cânepa sau piatra bazaltică, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse și sisteme de iluminat ecologice, mai scrie sursa citată.

Pachete de panouri solare termice germane pentru programul casa verde 2016 gasiti aici:  panouri solare

Pachete de pompe de caldura germane pentru programul casa verde 2016 gasiti aici: pompe de caldura

Pachete de centrale pe peleti pentru programul casa verde 2016 gasiti aici: centrale pe peleti

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.5/5 (60 votes cast)
Casa Verde 2016 devine programul Casa Verde Plus, 3.5 out of 5 based on 60 ratings